Ensimmäinen ----Edellinen ---- Seuraava---- Viimeinen

Taustatietoa kilpailuun

Poliisin toiminta liikenneonnettomuuksissa

Vakavissa liikenneonnettomuuksissa poliisi tai onnettomuuden tutkimuslautakunta tekee perinpohjaisen selvityksen onnettomuuden syistä. Tutkimuksen perusteella saatetaan antaa suositus vastaavien onnettomuuksien estämiseksi tulevaisuudessa.

Liikenneonnettomuuksien selvittelyssä poliisilla on käytettävissään monia tietolähteitä: tapahtumapaikan ja ajoneuvojen teknillinen tutkinta, osapuolten ja silminnäkijöiden kuulustelukertomukset, lääkärinlausunnot, viranomaisrekistereistä löytyvät tiedot ja puhelinyhtiöstä selviää matkapuhelimen käyttö onnettomuushetkellä.

Teknillinen tutkinta tarjoaa rajallista tietoa onnettomuuden tapahtumista. Jarrutusjäljistä ja törmäysvaurioiden suuruudesta voi päätellä ajoneuvojen nopeuksia ja ajolinjoja ennen kolaria. Maalijäljet pelleissä kertovat, mitkä autot ovat olleet kosketuksissa toisiinsa. Polttimoiden hehkulangoista näkyy, oliko autoissa valot ja jarruttivatko ne törmäyshetkellä. Lisäksi ajoneuvon teknillisten laitteiden, kuten renkaiden, jarrujen ja ohjausjärjestelmän kunto selvitetään. Turvavöiden käyttö näkyy helposti.

Tapahtumapaikalta selvitetään sääolosuhteet, tien liukkaus ja näkyvyys. Lisäksi tutkitaan liikennejärjestelmä, liikennemerkit, tiemerkinnät ja muut mahdolliset onnettomuuteen vaikuttavat seikat.   

Sekä syyllisten että syyttömien osapuolten huumeiden ja alkoholin käyttö tutkitaan aina. Sairaskohtausten mahdollisuus, lääkkeet, näkökyky, väsymys ja muut onnettomuuden syntyyn vaikuttavat seikat tutkitaan ja merkitään pöytäkirjaan.

Osapuolten ja silminnäkijöiden kuulustelu tarjoaa tavallisesti hyvin erilaisia kertomuksia tapahtumisen kulusta. Ihmiset havaitsevat asioita eri tavalla, muistavat ne väärin ja ilmaisevat itseään epäselvästi. Kolarin osapuolet näkevät tapahtumissa muiden tekemät virheet ja kuvittelevat omaa toimintaansa virheettömäksi. Eräät saattavat suorastaan valehdella saadakseen syyn tapahtumista muiden vastuulle.

Lopputuloksen kuulustelupöytäkirjaan tulee epätarkkoja ja keskenään ristiriitaisia kertomuksia tapahtumien kulusta. Näiden tietojen perusteella oikeus joutuu vapauttamaan syyttömät, tuomitsemaan syylliset ja määräämään korvaukset.

Kuukauden kysymys

Tässä kysymyksessä pääset tuomarin asemaan, sillä sinun on selvitettävä onnettomuuden kulku.

Pimeällä tapahtuneessa ketjukolarissa viisi autoa törmäsi toisiinsa. Kun poliisi tuli paikalle, autot olivat tiellä ja ojassa sikin sokin.

Syyllisen selvittämiseksi poliisilla oli käytettävissään seuraavat teknillisen tutkinnan tiedot:
ketjukolarissa olivat osallisina valkoinen, vihreä, sininen, punainen ja musta auto. Mustan auton kuljettajan veressä oli alkoholia 1,5 promillea. Hän ei käyttänyt turvavyötä ja kuoli kolarissa. Mustan auton jarruvalojen hehkulanka ei ollut venynyt eli auto ei jarruttanut törmäyshetkellä. ( palavan lampun kuuma hehkulanka venyy törmäyksessä, mutta kylmä hehkulanka säilyttää mittansa). Kaikki muut autot olivat jarruttaneet. Valkoisen auton nokka samoin kuin punaisen auton perä olivat ehjät. Muut autot olivat rutussa sekä perästä että keulasta. Lommojen muodosta ja autoista toisiin tarttuneista maalijäljistä saattoi sanoa varmuudella ainoastaan että vihreä auto ei ollut törmännyt mustan auton perään. Kukaan ei käyttänyt matkapuhelinta. Tien pientareella penkassa oli hirven jälkiä.

Kuulusteluissa kävivät ilmi seuraavat seikat:

Valkoisen auton kuljettaja sanoi ”Syy ei ole minun. Hirvi hyppäsi oikealta eteeni ja jouduin jarruttamaan.”

Punaisen auton kuljettaja sanoi ”Syy ei ole minun. Edessäni ajanut auto ei jarruttanut vaan pysähtyi törmättyään rajusti seuraavaan autoon. Vaikka jarrutin, en voinut estää törmäystä.”

Vihreän auton kuljettaja sanoi ”Syy ei ole minun. Edessäni ajavan auton jarruvalot eivät palaneet. Jarrutin, mutta liian myöhään  Näin pellolla tien vasemmalla puolella viisi hirveä juuri ennen törmäystä. Luulen että edellä ajava auto pysähtyi, koska se törmäsi hirveen.”

Sinisen auton kuljettaja sanoi ”Syy ei ole minun, Edessäni ajava auto jarrutti ja minäkin jarrutin, kun joku törmäsi perääni ja sen seurauksena törmäsin edellä ajavaan vaalean auton perään. Näin että edessä ajavan auton etupuolella tiellä liikkui joku mies.”

Mustan auton kuljettaja ei sanonut mitään.

Mikä oli tapahtumien kulku?

Tehtävän ratkaisu